Vintage-filmer

Super 8-kameraVem gillar inte att besöka loppmarknader? Men vad man letar efter kan variera en hel del. Det vanligaste är väl att man söker efter kläder, möbler, porslin eller prydnadssaker, men loppmarknader är även ett känt tillhåll för olika typer av samlare. De som samlar skivor, gamla serietidningar eller tyska ölsejdlar tillbringar ofta hela semestern med att leta efter sina favoritobjekt på loppmarknader på den svenska landsbygden, eller i något annat land.

Film- och fotosamlare

En speciell kategori är de som samlar på gamla foton eller filmer som andra människor har tagit. En del av denna typ av material hamnar på olika loppisar, och man kan ju fråga sig om detta är vad de som en gång skapade dem hade velat. Bilderna och filmerna är många gånger intressanta för nutidshistoriker, etnologer, konstnärer och helt vanliga människor som bara råkar vara lite nyfikna.

Fotona man hittar på loppisarna är ofta i det gamla kvadratiska formatet, och filmerna är i Super 8, ett analogt filmformat som spelas upp på speciella projektorer. Det går dock att föra över Super 8 till DVD, vilket görs inte bara av de som vill kunna titta på andra människors filmer från husvagnssemestern på Tjörn 1969, utan även av en del semiprofessionella filmare.

Square America

För den som sällan kommer iväg på loppisar men ändå vill tjuvkika på okända människors bilder där de poserar med fiskar de dragit upp och priser de har vunnit finns det nu en sajt. Den heter Square America, och du kan läsa mer om den här. Som namnet antyder visar den framför allt bilder i kvadratiskt format, även om filmer nog kommer att läggas till snart.